Παιχνίδι τροφικής αλυσίδας και βιοσυσσώρευσης σε ποτάμι ή λίμνη


Το παιχνίδι παίζεται με 20 άτομα αλλά προσαρμόζεται με 5 άτομα πάνω ή κάτω. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές ομάδες (πλαγκτόν, ψάρια και άνθρωποι) που φορούν κορδέλες  με διαφορετικά χρώματα

Ρόλοι παιχνιδιού

12 πλαγκτονικοί οργανισμοί

7  ψάρια

1 άνθρωπος  και ένα πουλί

Το παιχνίδι παίζεται ως εξής



   Οι πλαγκτονικοί οργανισμοί  μαζεύουν θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο έδαφος και  παριστάνονται με κάποια μικρά αντικείμενα (π.χ  αμύγδαλα καραμέλες κτλ). Για να επιβιώσει ένας πλαγκτονικός οργανισμός θα πρέπει να μαζέψει από το έδαφος τουλάχιστον 3  αντικείμενα. Θα πρέπει επίσης να αποφύγει τα ψάρια που θα τον κυνηγάνε. Όταν βρίσκεται μέσα στον κύκλο τα ψάρια δεν μπορούν να τον φάνε. Αν πιαστεί από ένα ψάρι , δίνει τα αντικείμενα που έχει στο ψάρι , βγαίνει έξω από το παιχνίδι και έξω από τον μεγάλο κύκλο. Αν έχει τέσσερα  μπορεί να δώσει  δυο σε κάποιον έξω από τον κύκλο και να τον βάλει μέσα.  

Τα ψάρια  προσπαθούν να πιάσουν πλαγκτονικούς οργανισμούς. Κάθε ψάρι πρέπει να πιάσει δυο τουλάχιστον και να συγκεντρώσει 4 αντικείμενα (θρεπτικά στοιχεία)  Θα πρέπει επίσης να αποφύγει τα πουλιά και τους ανθρώπους  που θα το κυνηγάνε. Όταν βρίσκεται μέσα στον κύκλο οι άνθρωποι και τα πουλιά δεν μπορούν να το φάνε. Αν πιαστεί δίνει τα αντικείμενα που έχει  βγαίνει έξω από το παιχνίδι και έξω από τον μεγάλο κύκλο. Αν έχει έξι  μπορεί να δώσει  τρία σε κάποιο  έξω από τον κύκλο και να το  βάλει μέσα.

Οι άνθρωποι και τα πουλιά  προσπαθούν να πιάσουν ψάρια. Κάθε πουλί πρέπει να πιάσει δυο τουλάχιστον και να συγκεντρώσει 8 αντικείμενα (θρεπτικά στοιχεία)  . Αν έχει οχτώ μπορεί να δώσει  4  σε κάποιο  έξω από τον κύκλο και να το  βάλει μέσα.

Στο  παιχνίδι κερδίζουν οι ομάδες που συγκεντρώνουν ορισμένο αριθμό αντικειμένων (θρεπτικών συστατικών) . (11Χ3=33, 6Χ4=24 , 2Χ8=16) Μπορεί  να χρησιμοποιηθεί ζυγαριά αντί για τις μετρήσεις των αντικειμένων. Από τις  ομάδες βγαίνουν από 1 άτομο κάθε ομάδας που έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους ρύπους μαζί με τα αντικείμενα που έχει.

Προετοιμασία. Τι λέμε στα παιδιά για το παιχνίδι;

Τροφικός ιστός  και επιλογή θέσεων.(Οργανισμοί που ανήκουν στο πλαγκτόν, προνύμφες  εντόμων και έντομα, ψάρια, πουλιά ζώα και άνθρωπος.) Για χάρη απλοποίησης του παιχνιδιού θα υπάρχουν μόνο 3 επίπεδα και τα θρεπτικά συστατικά.

Τι μπορεί να κυνηγάει και να τρώει ο καθένας; (Τι να πιάνει;) Όταν κάποιος πιάνει έναν άλλον παίρνει τα θρεπτικά συστατικά.

Αυτός που χάνει τα θρεπτικά συστατικά βγαίνει προσωρινά από το παιχνίδι. (Παίρνει άλλα και  ξαναμπαίνει)

Υπάρχουν μέρη  (κατοικίες, φωλιές) όπου μπορούν να κρύβονται. Είναι οι σχηματισμένοι κύκλοι που αντιπροσωπεύουν ξεχωριστή φωλιά για κάθε ομάδα οργανισμών.

Θα κερδίσουν το παιχνίδι της ζωής αυτοί που θα μπορούν να συγκεντρώνουν την τροφή που χρειάζεται (θρεπτικά συστατικά) και δεν θα έχουν συγκεντρώσει πολλούς ρύπους. Οι ρύποι παριστάνονται με χρωματιστές κηλίδες πάνω στα αντικείμενα.

 

Σημειώσεις: Το παιχνίδι είναι υπό διαμόρφωση. Έχει δοκιμαστεί 4-5 φορές και δουλεύει ικανοποιητικά.

Θέματα που προκύπτουν από το παιχνίδι για συζητήσεις. Οι τροφικές αλυσίδες και η αλληλεξάρτηση. Η βιοσυσώρευση και τι πρέπει να προσέχουμε σχετικά με τη διατροφή μας αλλά και τη ρύπανση του περιβάλλοντος αφού αυτή επηρεάζει τον πληθυσμό των ζωντανών οργανισμών. Η υπεραλίευση,  αφού στην αρχή τα παιδιά που παριστάνουν τον άνθρωπο και το πουλί κυνηγούν τα ψάρια και δεν τα αφήνουν να τραφούν και να πολλαπλασιαστούν. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η τροποποίηση της συμπεριφοράς  των παιδιών στους ρόλους τους όταν το παιχνίδι επαναλαμβάνεται πολλές φορές.

Θα μας ενδιέφερε να μας στείλετε ιδέες και παρατηρήσεις μέσω email.